Babaváró hitel gyakori kérdések

Babaváró hitel gyakori kérdések és válaszok: hogyan használható fel a támogatás, mit tegyünk, ha megváltoznak az életkörülményeink és még sok egyéb fontos kérdés.

Babaváró hitel válás esetén: Mi történik, ha a házaspár a babaváró hitel igénylést követően elválik?

Amennyiben nem született gyermek az első 5 évben, a kamattámogatást 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni.

Ha született gyermek, akkor a kamattámogatást nem kell visszafizetni, de megszűnik a kamatmentesség, a kedvezményes kamat normál kamattá válik.

Ha a válást követően az egyik fél újraházasodik és megfelelnek az igénylés feltételeinek, akkor a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év újrakezdődik, a kedvezmények ismét igénybe vehetőek.

Babaváró hitel szüneteltetése

A babaváró hitel szüneteltetése az alábbi feltételek mentén lehetséges:

  • a babaváró támogatás törlesztésének a szüneteltetése minden új családtag érkezésekor 3 évre kérelmezhető (ikerterhesség esetén 5 évre)
  • a hitelszerződés megkötése után bekövetkező 12 hetes terhességtől egészen a gyermek megszületését követő maximum 60 napig kérhetitek a szüneteltetést
  • ha az igénylés pillanatában fennáll a minimum 12 hetes terhesség már szüneteltetéssel kérhető a folyósítás.
Mit érdemes tudni a babaváró hitel visszafizetéséről?

A legfontosabb információk a babaváró hitel visszafizetését illetően:

Babaváró hitel visszafizetése

Babaváró hitel külföldre költözés esetén

Nem költözhet külföldre a házaspár mindkét tagja  a futamidő alatt, ellenkező esetben a hitelt piaci kamattal kell tovább fizetnetek. Emellett az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetnetek az adott időpontig függetlenül attól, hogy született-e már gyermeketek vagy sem.

Ha megszületett a harmadik gyerek is a kölcsön futamideje alatt, akkor a Babaváró megszűnt, tehát nincs akadálya a külföldre költözésnek.

Babaváró hitel meddősség: Mi történik a babaváró hitellel, ha egészségügyi probléma merül fel?

Amennyiben egészségügyi okból nem születik 5 éven belül gyermek, bizonyos esetekben az állam felmentést engedélyezhet a kamattámogatás visszafizetését illetően. 

Az alábbi esetekben kerülhet sor felmentésre:

  • a házaspár egyik tagja  a kölcsönszerződés megkötését követően megváltozott munkaképességűvé vált, emiatt nem tudtak gyermeket vállalni;
  • egészségügyi dokumentumokkal igazolható, hogy a támogatott személyek számára nem ajánlott a gyermekvállalás;
  • a házaspár igazolhatóan részt vett a kötelező egészségbiztosítás keretében finanszírozott számú meddőségi programban.

Babaváró hitel felhasználása: Felhasználható a babaváró támogatás önerőként lakáshitelhez?

A rövid válasz: igenA lakást vásárló fiatalok legnagyobb problémája többnyire a vásárláshoz szükséges, hitellel finanszírozott ügylet esetében az önerő megteremtése. Elméletileg egy lakás vételárát 80%-ig hitelezik a bankok, de számos esetben ez nehezen elérhető. 

A maximum 10 millió Ft összegű Babaváró hitel az önerő előteremtéséhez jó lehetőség, ám azt tudni kell, hogy amennyiben a Babaváró folyósítása és a lakáshitel felvétele között nem telik el 90 napnál több, akkor jogszabály alapján a kölcsön 25%-át ingatlantehernek, míg 75%-át önerőnek kell tekinteni. Vagyis egy 10 milliós Babaváró esetében 7,5 millió Ft számíthat legfeljebb önerőnek ilyenkor.

A jogszabály adta lehetőségnél a bankok azonban szigorúbbak is lehetnek, és egy részük ezt meg is teszi:

  • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírás mellett mindenképpen elvárnak a vásárláshoz legalább 10-20% saját megtakarítás bevonását.
  • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírás mellett elvárják, hogy a lakáshitel és a babaváró hitel együttes összege ne haladja meg a vételárat.
Lehet babaváró támogatást igényelni létező hitel mellett?

Az, hogy valakinek már van hitele, önmagában nem kizáró ok a Babaváró igénylése során, ám ebben az esetben a jövedelemnek „el kell bírnia” a régi és az új kölcsön havi törlesztőit. 

Ezt az úgynevezett JTM-korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szabályozza, ami szerint például egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél a havi törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg az igazolt nettó jövedelem 50%-át. (500 ezer Ft alatti havi nettó esetén.) 

Ennél a jogszabályi kitételnél a bankok természetesen szigorúbban is eljárhatnak.

Babaváró hitel és CSOK együtt: Lehetséges őket együttesen igényelni?

A rövid válasz: igen. A Babaváró hitel és a vissza nem térítendő CSOK akár ugyanarra, ugyanazokra a gyermekekre is igényelhető, ám a Babavárónál fontos, hogy a gyermeknek a hitel igénylését követően kell megszületnie.

Ha például a család Babaváró hitel és lakáshitel (ez lehet akár csok hitel is) kombinálásával vásárol ingatlant, akkor a gyermek születésekor már meglévő lakáshitel csökkenthető a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéssel. Ez a második gyermeknél 1 millió Ft, míg a harmadiknál 4 millió Ft hitelelengedést jelent.

Vagyis, ha valaki Babaváró és lakáshitel együttes felhasználásával vásárol ingatlant, akkor a második gyermeknél a Babaváró fennálló tőketartozását 30%-kal, míg a lakáshitelt 1 millió Ft-tal csökkentheti. A harmadik gyermeknél pedig a Babaváró fennálló tartozását teljes egészében elengedik, míg a lakáshitel további 4 millió Ft-tal faragható le. Ebből is jól látszik, hogy egy lakásvásárlást vagy építkezést bizony alaposan meg kell tervezni pénzügyi oldalról is, és a finanszírozást mindenképp a gyermekvállalási elképzelésekhez kell igazítani.

Babaváró hitel bankok ajánlatai: Számít, hogy melyik banktól igényelem a babaváró hitelt?

A Babaváró hitel támogatási feltételei azonosak minden bank esetén, sőt a kamatmentesség elveszítésének feltételei is, így azt gondolhatná az ember, hogy mindegy, hol igényli a Babavárót. 

Ám ez nem így van, ugyanis bankonként eltér a minimális korhatár, a minimálisan elvárt jövedelem összege, de még az is különböző, hogy a kedvezményes – vagyis a kamatmentes -, vagy a kamatos havi törlesztőt veszik-e figyelembe a JTM számítás során.

DÍJMENTES KONZULTÁCIÓ

Szakmai segítségre van szükséged?

Nem találtad meg a választ a babaváró hitel gyakori kérdések között? Keress bátran bármelyik lenti elérhetőségemen. Több mint 800 megkötött szerződés van a hátam mögött, így szinte biztos, hogy  segíteni tudok neked. 

Valamennyi szolgáltatásom teljesen ingyenes, mivel közreműködésemért a pénzintézetek kompenzálnak, így ha babaváró támogatásban gondolkodsz, akár a teljes folyamatot rám bízhatod.

Telefonszám

babaváró hitel igénylés
Babaváró hitel igénylés - Ingyenes online előadás

Melyik banktól igényeljem a babaváró hitelt?

Szeretnélek megajándékozni egy videóval, amelyben összegyűjtöttem a korábbi ügyfeleim babaváró hitel igénylései során felmerült leghasznosabb információkat.
Tudj meg mindent a hitel feltételeiről, az igénylés és bírálat módjáról, számos egyéb hasznos információ mellett.